Wskazówki dotyczące samodzielnej naprawy lodówki, które warto wypróbować przed wezwaniem mechanika AGD
Kiedy lodówka nie działa prawidłowo, naprawa lodówki wydaje się kosztownym i zniechęcającym wyzwaniem. Nowoczesne urządzenia kosztują znacznie więcej niż kiedyś, dlatego waha się przed wydawaniem pieniędzy. Istnieje wiele zalet i wad, które należy wziąć pod uwagę podczas debaty między zatrudnieniem technika naprawy lodówki a próbą samodzielnej naprawy. Poniżej omawiamy typowe problemy z lodówkami i proste porady dotyczące majsterkowania, które warto wypróbować przed wezwaniem fachowca.
Zbyt ciepły
Gdy lodówka nie chłodzi wystarczająco żywności, istnieje ryzyko zepsucia żywności i zmarnowania artykułów spożywczych. Właściwa kontrola temperatury w lodówce ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa i przechowywania żywności. Jeśli lodówka jest zbyt ciepła, najpierw sprawdź, czy przełącznik regulacji temperatury urządzenia jest ustawiony na najniższą temperaturę. Jeśli problem nie dotyczy przełącznika regulacji temperatury, czujnik temperatury może być uszkodzony. Następnie zbadaj części wentylacyjne. Odkurz wokół cewek pod i za lodówką. Brudne i zakurzone otwory wentylacyjne i wężownice uniemożliwiają wymianę ciepła i prawidłowe chłodzenie. Wreszcie, ciepła lodówka może być spowodowana zepsutym wentylatorem silnika parownika. Chociaż wymiana zepsutego wentylatora nie jest trudna, problem może wynikać z uszkodzonej płytki drukowanej, którą może zdiagnozować technik naprawy lodówki.
Może Cię zainteresować: naprawa lodówek Warszawa.
Za dużo mrozu
Szron pojawia się, gdy wilgotne powietrze skrapla się na zimnych powierzchniach (pomyśl o porannym mrozie na przedniej szybie). To gromadzenie się lodu jest naturalne. Jednak nadmierna ilość lodu prawdopodobnie oznacza pęknięcie uszczelki wokół drzwi, wpuszczając wilgotne powietrze. Uszczelniacz jest niedrogi i można go kupić podczas szybkiej wycieczki do sklepu z narzędziami. Inną przyczyną nadmiernego szronu może być wadliwie działający termistor lub czujnik temperatury. Jest to mniej powszechna przyczyna i może uzasadniać wezwanie technika naprawy lodówki, ponieważ niektóre części nie są łatwe do serwisowania przez użytkownika.
Awaria maszyny do lodu
Kostkarka do lodu, która nie wytwarza lodu, jest zwykle spowodowana dopływem wody. Częściowa lub całkowita blokada zasilania może wystąpić w kilku miejscach. Najpierw sprawdź rurkę wlotową do kostkarki do lodu, powolny przepływ wody może spowodować tworzenie się lodu. Odłącz urządzenie i poczekaj, aż lód całkowicie się stopi. Gdy woda przestanie kapać z rurki wlotowej do kostkarki, lód się stopi. Następnie sprawdź zawór wlotowy lodówki z tyłu. Ten mały zawór elektryczny kontroluje przepływ wody do lodówki. Wymiana tego zaworu wymaga ostrożności i należy mieć pod ręką wiadro do zbierania wody wypływającej z zaworu. Na koniec zlokalizuj zawór siodłowy. Otwór igły w rurze może się zatkać. Aby odblokować, znajdź ten zawór i zakręć go całkowicie, a następnie otwórz. Proces ten powinien usunąć osady mineralne, które mogły powstać,
Skontaktuj się z doświadczonymi technikami naprawy lodówek
Niestety, nie wszystkie problemy z urządzeniem są proste. Mniej powszechne problemy, takie jak zepsuta sprężarka, kondensator przekaźnika lub płytka drukowana, wymagają profesjonalnej naprawy lodówki lub wymiany części przez licencjonowanego technika. Oczywiście, jeśli Twoja lodówka ma więcej niż dziesięć lat, może zbliżać się do końca swojego życia. Nasi doświadczeni technicy: naprawa agd Warszawa zajmujący się naprawą lodówek w Warszawie, są tutaj, gotowi pomóc w zdiagnozowaniu naprawy lub poinformować, czy wymiana urządzenia jest bardziej opłacalna. Jako firma naprawa płyt indukcyjnych Warszawa zarządzana staramy się zapewnić najlepszą i najbardziej uczciwą usługę naprawy urządzeń.